ΝΕΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012 - 2013

(πατήστε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο + ή στον τίτλο για περισσότερες πληροφορίες)

Ημερίδα 13 Ιουνίου 2013

Οι εννοιολογικοί χάρτες και η χρήση τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στην Εκπαίδευση για την Αειφορία: η περίπτωση της διαχείρισης απορριμμάτων

Το ΚΠΕ Λαυρεωτικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και το ΓΕΛ Φυλής  διοργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο- εργαστήριο με τη συμμετοχή των Ε. Θεοδωρίδου, Α. Τσίγκου και Α. Ιωάννου, υπευθύνων Π.Ε. Β/βάθμιας και Α/βάθμιας Δυτικής Αττικής και Β/βάθμιας Δ΄ Αθήνας αντίστοιχα.

Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου

 1. Χάρτες εννοιών (Λογισμικό) Α. Αθανασόπουλος
 2. Χάρτες εννοιών (Θεωρία) Α. Ιωάννου

Ημερίδα 2 Ιουνίου 2013

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: περιδιαβαίνοντας το Θορικό

Αφίσα Σεμινάριο Εθνικός Δρυμός Σουνίου 2013

Η ανοικτή στο κοινό ημερίδα έγινε στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και απευθυνόταν σε ενήλικες της Λαυρεωτικής και της Αττικής γενικότερα. Πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ΚΠΕ Λαυρίου και στον Αρχαιολογικό χώρο του Θορικού στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Η διαδρομή ήταν εκπαιδευτικού χαρακτήρα ενώ παράλληλα είχε ως στόχο να αναδείξει την αρμονική συνύπαρξη αρχαιολογικών μνημείων και φύσης. Φωτογραφίες από την εκδήλωσηΗμερίδα 27 Μαΐου 2013

Η συμβολή των ΚΠΕ στην εκπαίδευση για την αειφορία

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής κατόπιν αιτήματος της διδάσκουσας Δρ. Γ. Φέρμελη του ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε τη Δευτέρα 27/5/2013 επιμορφωτική ημερίδα με θέμα  «Η συμβολή των ΚΠΕ στην εκπαίδευση για την αειφορία». Στην ημερίδα θα συμμετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του αντίστοιχου τμήματος με σκοπό την ενημέρωση τους για την λειτουργία των ΚΠΕ καθώς και την γνωριμία με τις αρχές και τους στόχους της εκπαίδευσης για την αειφορία με βιωματική προσέγγιση από την Π.Ο. του ΚΠΕ Λαυρίου.

Ημερίδα 25 Μαΐου 2013

Περπατώ και μαθαίνω στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Το Κ.Π.Ε. Λαυρίου, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, υλοποίησε ημερίδα για ενήλικες και πιο συγκεκριμένα το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΔΣ Λαυρίου με τα παιδιά τους. Χώρος διεξαγωγής της ημερίδας ήτανι ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους όπου τα μέλη του ΚΠΕ Λαυρίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ημερίδα 25 Μαΐου 2013

Περιβαλλοντικές διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο: Το παράδειγμα του Εθνικού δρυμού Σουνίου

Το ΚΠΕ Λαυρεωτικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας -δια του αντίστοιχου Υπεύθυνου Π.Ε.- διοργάνωσε το Σάββατο 25–5-2013 επιμορφωτική ημερίδα. Στην ημερίδα συμμετείχαν συνολικά 30 εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς ή προτίθενται να υλοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα την επόμενη σχολική χρονιά. Σκοπός της ημερίδας ήταν οι εκπαιδευτικοί, αφού ξεναγηθούν στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και ενημερωθούν για τα προγράμματα του ΚΠΕ, να εξοικειωθούν με τις τεχνικές της μελέτης πεδίου, της ιστοριογραμμής και του εννοιολογικού χάρτη.

Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου

 1. Χάρτες εννοιών (Λογισμικό) Α. Αθανασόπουλος

Ημερίδα 24 Απριλίου 2013

Τεχνικές προβολής και παρουσίασης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το ΚΠΕ Λαυρεωτικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά δια του αντίστοιχου Υπεύθυνου Π.Ε. διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα στις εγκαταστάσεις του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά. Στην ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν 42 εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκ/σης Πειραιά  που υλοποιούν κατά τη διάρκεια της φετινής ή προτίθενται να υλοποιήσουν την επόμενη σχολική χρονιά προγράμματα Π.Ε.
Στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις πρακτικές παρουσίασης και δημοσιοποίησης των σχολικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. (Πρόγραμμα και κατάσταση συμμετεχόντων)

Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου

 1. Καλές παρουσιάσεις Α. Αθανασόπουλος

Σεμινάριο 19-20 Απριλίου 2013

Προστατευόμενες περιοχές: Διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Αφίσα Σεμινάριο Εθνικός Δρυμός Σουνίου 2013

Το ΚΠΕ Λαυρίου σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Π. Ε. των Δ/νσεων Β/θμιας Εκπ/σης Α  Αθήνας, Δ Αθήνας, Ανατολικής & Δυτικής Αττικής  και Α/θμιας  Ανατολικής Αττικής  υλοποίησε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να διερευνήσουν την έννοια του περιβάλλοντος και της αειφορίας σε μια προστατευόμενη περιοχή με αρχαιολογικό, γεωλογικό και χλωριδικό / πανιδικό ενδιαφέρον και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την υλοποίηση Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. (Πρόγραμμα, Κατάσταση συμμετεχόντων)

Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου

 1. Χάρτες εννοιών (Λογισμικό) Α. Αθανασόπουλος
 2. Χάρτες εννοιών (Θεωρία) Α. Ιωάννου
 3. Περίληψη εργαστηρίου και χάρτης εννοιών Αθανασόπουλος-Ιωάννου-Τσίγκου
 4. Περίληψη εργαστηρίου Φέρμελη - Μιχαηλίδου
 5. Περίληψη εργαστηρίου Καπετάνιος - Καγιάφα - Πέππα

Συμμετοχή σε ημερίδα του ΚΠΕ Ελευσίνας 30 Μαρτίου 2013

Πολλαπλή λειτουργία του σχολικού κήπου θεμελιωμένη στην έννοια της αειφορίας

Συμμετέχουμε με βιωματικό εργαστήριο στο Βοτανικό Κήπο Ι. και Α. Διομήδους στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΠΕ Ελευσίνας Πρόγραμμα

Εκδήλωση 21 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η ΔΕΥΑΤΗΛ, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Λαυρεωτικής και το ΚΠΕ Λαυρίου διοργάνωσαν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Λαυρίου. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Αντώνης Γάκης εκ μέρους όλων όσων συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση τίμησε τον 3 φορές παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αριστείδη Μακροδημήτρη. Μετά ο τέλος των ομιλιών οι μαθητές των Λυκείων του Λαυρίου και της Οικολογικής ομάδας Αναβύσσου διαγωνιστήκαν και σε ένα πρωτότυπο μουσικό παιχνίδι γνώσεων για το Νερό.

Σεμινάριο 22-23 Φεβρουαρίου 2013

Τ.Π.Ε. & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αφίσα ΤΠΕ & ΠΕ 2013

Το ΚΠΕ Λαυρίου, σε συνεργασία με τα γραφεία Π.Ε. των Διευθύνσεων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Α και Β Αθήνας υλοποίησε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 για 80 εκπαιδευτικούς από τις παραπάνω διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να συνδυάσουν τα ψηφιακά εργαλεία και τις υπηρεσίες των ΤΠΕ με την βιωματική μάθηση και τις μεθόδους της εκπαίδευσης για την Αειφορία. Για την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων και για να εξασφαλισθούν οι κατάλληλες υποδομές σε χώρους και δικτύωση, το σεμινάριο έγινε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με την υποστήριξη των Τμημάτων Βιολογίας και Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Πρόγραμμα, Οδηγίες για τους χώρους και τον τρόπο προσέλευσης, Κατάσταση συμμετεχόντων, Φωτογραφίες από το σεμινάριο

Σεμινάριο 26-27 Ιανουαρίου 2013

Σχολικοί κήποι ανοικτά πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία και το περιβάλλον

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε μέλη του παραρτήματος της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου που συμμετέχουν στην ομάδα «Σχολεία με κήπο». Οι συντονιστές των σχ. ομάδων συμμετέχουν παράλληλα και στο θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Λαυρίου «Το σποράκι πηγή ζωής». Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να δημιουργήσουν ένα σχολικό κήπο έτσι ώστε αυτός να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος εκπαίδευσης και οι μαθητές να κατανοήσουν την συμβολή των φυτών στο οικοσύστημα και τη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας. Το σεμινάριο έγινε στο Βοτανικό κήπο Διομήδους, στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου και στους χώρους του ΚΠΕ Λαυρίου. Φωτογραφίες από το σεμινάριο

Ιδρυτική συνάντηση - Ημερίδα 19 Δεκεμβρίου 2012

Δίκτυο «Σχολικοί λαχανόκηποι: Καλλιεργώ μέρος της τροφής μου»

Το ΚΠΕ Λαυρίου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του τοπικού δικτύου που συντονίζουν τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Γ΄ Αθήνας, συμμετέσχε με εισήγηση και εργαστήριο στην ιδρυτική συνάντηση του δικτύου, το οποίο συνεργάζεται με το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο "Το σποράκι - πηγή ζωής" Πρόγραμμα, Φωτογραφίες από το εργαστήριο

Σεμινάριο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορία και το περιβάλλον της πόλης μάς οδηγεί στο μέλλον

Αφίσα Θεματικό 2012

Λαμβάνοντας υπόψη το αντικείμενο του φετινού θεματικού έτους «Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση» το ΚΠΕ Λαυρίου διοργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με το οποίο στόχευε να δώσει ερεθίσματα στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς σε σχέση με το κυρίαρχο αστικό περιβάλλον της Αττικής και την αειφορική διαχείριση του. Στο σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν συνολικά 80 άτομα, παρουσιάστηκαν πολύπλευρες θεωρητικές προσεγγίσεις για το θέμα καθώς και μεθοδολογικά εργαλεία για την υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε.(Πρόγραμμα, Κατάσταση συμμετεχόντων, Στιγμιότυπα)

Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου

 1. Περί Μνημείων Ν. Μπελαβίλας
 2. Iστορικά–πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Λαυρείου Γ.Δερμάτης-Κ.Μάνθος
 3. Κοινωνική διαστρωμάτωση και οργάνωση χώρου στο Λαύριο Ε. Αλεξάκης
 4. Το ΤΠΠΛ και οι προοπτικές ανάπτυξης του Ο. Σενή
 5. Εθνικός Δρυμός Σουνίου και Λαύριο Ε. Βαλλιανάτου
 6. Αστικός ιστός & λιμάνι Β. Τσελέντης
 7. Τεχνικές συνέντευξης Ε. Αγγελίδου
 8. Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Ε. Αγγελίδου
 9. Εφαρμογές ομαδοσυνεργατικής μεθόδου Χ.Στεφανή
 10. Παρουσίαση περιβαλλοντικού προγράμματος 1ου Γυμνασίου Λαυρίου

Εργαστήριο 14-16 Δεκεμβρίου 2012, ΚΠΕ Νάουσας

Η Τοπική Ιστορία συνομιλεί με τη βιομηχανική και προβιομηχανική μνήμη: Καθημερινή ζωή – Μνημεία – Τοπόσημα

Συμμετέχουμε με το εργαστήριο «Περιβαλλοντικά μονοπάτια στη Λαυρεωτική: Ένα παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης» στο τριήμερο σεμινάριο που οργάνωσε το Κ.Π.Ε. Νάουσας στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Βιομηχανική Κληρονομιά: Αξίες από το παρελθόν, παρακαταθήκη για το μέλλον…» στου οποίου την συντονιστική επιτροπή συμμετέχει το ΚΠΕ Λαυρίου Πρόγραμμα, Φωτογραφίες από το εργαστήριο

Σεμινάριο 23 και 24 Νοεμβρίου 2012

Μείωση απορριμμάτων και διαχείριση οικιακών οργανικών υπολειμμάτων (κομποστοποίηση)

Αφίσα Μείωση Απορριμάτων

Το Κ.Π.Ε. Λαυρίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης  Απορριμμάτων», υλοποίησε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για 48 εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το ΚΠΕ Λαυρίου υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα με τη διοργάνωση αυτού του σεμιναρίου με στόχο τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών για την πρόληψη των απορριμμάτων. (Πρόγραμμα, Κατάσταση συμμετεχόντων, Στιγμιότυπα)

Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου

 1. Ο ρόλος της πρόληψης στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και "Μια ζουμερή έρευνα" (εργαστήριο) Κων/νος Αμπελιώτης
 2. Wasp tool και Μελέτη περίπτωσης Χρ.Χρόνη
 3. Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Χρ.Νομικού
 4. Kομποστοποίηση Α.Αθανασόπουλος

Ημερίδες 30 Σεπτεμβρίου, 7 και 14 Οκτωβρίου 2012

Οι Μνήμες της Φωτιάς – Τρεις Κυριακές στο Λαύριο

Αφίσα Ημερίδες

Το Κ.Π.Ε. Λαυρίου πραγματοποίησε τρεις ημερίδες σε τρεις συνεχόμενες Κυριακές σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αρχαιοτήτων του ΥΠαιΘΠΑ. Οι εκδηλώσεις αυτές υπάγονταν στα προγράμματα «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και «Περιβάλλον και Πολιτισμός» και είχαν το γενικό τίτλο: «Μνήμες της Φωτιάς: τρεις Κυριακές στο Λαύριο». Συνολικά συμμετείχαν 150 άτομα, ενήλικες και παιδιά. Πρόγραμμα, Στιγμιότυπα

Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου

 1. Η φωτιά ως μέσον φωτισμού στην Αρχαιότητα Δ.Μουλλού
 2. Λαυρεωτικό ζήτημα Α.Μαρκουλή
 3. Η Τεχνολογία της φωτιάς στα αρχαία χρόνια Μ.Καγιάφα
 4. Το πρόγραμμα του ΚΠΕ Λαυρίου "Αργύρου Πηγή" Ε.Μιχαηλίδου