ΝΕΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2021 - 2022

(πατήστε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο + ή στον τίτλο για περισσότερες πληροφορίες)

14-18 Οκτωβρίου 2021

«Συμμετοχή του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου στην διαδικασία ένταξης της Λαυρεωτικής στο δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου συμμετείχε στο Πρόγραμμα επίσκεψης των αξιολογητών της UNESCO, με στόχο την ένταξη της Λαυρεωτικής στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Συγκεκριμένα, στις 15/10/2021 ενημερώσαμε τους τρεις αξιολογητές για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία στην Ελλάδα και για τις δράσεις του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου, δίνοντας έμφαση στα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΠΕΑ που σχετίζονται με την Λαυρεωτική αλλά και στην μελλοντική συνεισφορά του ΚΕΠΕΑ στην εκπαιδευτική αξιοποίηση ενός παγκόσμιου γεωπάρκου, αφού επιτευχθεί η ένταξη της περιοχής μας στο δίκτυο. Το πρόγραμμα των επισκέψεων των αξιολογητών είναι εδώ.

Σεμινάριο – 22 Νοεμβρίου 2021

«Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και Λαυρίου υλοποίησαν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Δασικές πυρκαγιές, η επόμενη μέρα» στις 22 Νοεμβρίου 2021.»

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιαςΕκπ/σης των Δ/νσεων Α’& Γ΄ Αθήνας, Πειραιά, Ανατ. και Δυτ. Αττικής και Β/θμιας Εκπ/σης των Δ/νσεων Γ’ Αθήνας και Πειραιά, καθώς και με τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της Β/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας. Το webinar πραγματοποιήθηκε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex, την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 17.25 – 20.40, είχε συνολική διάρκεια τέσσερις (4) διδακτικές ώρες ενώ το παρακολούθησαν περίπου 250 εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω διευθύνσεις, καθώς και από τις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής.

Το πρόγραμμα υπάρχει ΕΔΩ. Η εισήγηση της κ. Καραδόντα είναι ΕΔΩ. Η εισήγηση του κ. Φρέγκογλου από το Διάζωμα είναι ΕΔΩ. Η εισήγηση της κ. Μπελογιάννη είναι ΕΔΩ. Η εισήγηση των κ. Δημοπούλου, Νιάρχου, Τσίγκου και Βορύλλα είναι ΕΔΩ.

Σεμινάριο - 9 Απριλίου 2022

«Περιβαλλοντικές και ιστορικές αναζητήσεις στο λόφο του Φιλοπάππου»

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και Λαυρίου διοργάνωσαν στις 9 Απριλίου 2022 επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο ‘Περιβαλλοντικές και ιστορικές αναζητήσεις στο λόφο του Φιλοπάππου’ σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας και Α/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής, δια των υπευθύνων Π.Ε. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 51 άτομα. Πεδίο του σεμιναρίου ήταν ο λόφος του Φιλοπάππου και ο λόφος της Πνύκας. Εδώ το πρόγραμμα . Εδώ φωτογραφίες από το σεμινάριο.


Το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου είναι το ακόλουθο:

Σεμινάριο - 21 Μαΐου 2022

«Περιβαλλοντικές και ιστορικές αναζητήσεις στο λόφο του Φιλοπάππου»

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και Λαυρίου διοργάνωσαν στις 15 Μαΐου 2022 επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο ‘Περιβαλλοντικές και ιστορικές αναζητήσεις στο λόφο του Φιλοπάππου’ σε συνεργασία με την Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, δια της υπευθύνου Π.Ε. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 51 άτομα. Πεδίο του σεμιναρίου ήταν ο λόφος του Φιλοπάππου. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα εδώ. Εδώ φωτογραφίες από το σεμινάριο.

Επιμορφωτική δράση - 31 Μαΐου 2022

«Επιμορφωτική δράση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου φιλοξένησε στις 31/5/2022 μια ομάδα στελεχών εκπαίδευσης και πανεπιστημιακών από την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ στο πλαίσιο του ICT-enabled In-service Training of Teachers to Address Education for Sustainability - Monitoring and Quality Assessment Meeting & Workshop που συντονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλειος Μακράκης. Οι 46 συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία στην Ελλάδα, για τις δράσεις των ΚΕΠΕΑ γενικά αλλά και συγκεκριμένα για το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου, καθώς και την περιοχή που αυτό δραστηριοποιείται, δηλαδή την Λαυρεωτική. Επίσης ξεναγήθηκαν στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Εδώ φωτογραφίες από την δράση.

17 Απριλίου 2022, 7 Μαΐου 2022 και 18 Ιουνίου 2022

«Ενημερωτικές δράσεις στη Λαυρεωτική στο πλαίσιο του ‘Lavreotiki Art Project 2022-2023’»

Το νέο ερευνητικό και καλλιτεχνικό σχέδιο της εικαστικού Αμαλίας Χαρικιοπούλου ονομάζεται Lavreotiki Art Project 2022-2023. Ως στόχο έχει να διερευνήσει την υλική, άυλη και φυσική πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής, μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών, ώστε να δημιουργηθεί σειρά νέων έργων σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένων από τη Λαυρεωτική. Το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση στο Λαύριο το 2023. Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου συμμετέχει σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον project και, έπειτα από πρόσκληση, τα μέλη του ΚΕΠΕΑ ξενάγησαν την ομάδα των καλλιτεχνών σε διάφορα σημεία της Λαυρεωτικής και συζήτησαν μαζί τους για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Συγκεκριμένα:


Στις 17/4/2022, η ομάδα των καλλιτεχνών περιηγήθηκε μαζί με την Ειρήνη Μιχαηλίδου στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου και το Ορυκτολογικό Μουσείο Αγίου Κωνσταντίνου.

Στις 7/5/2022, η ομάδα των καλλιτεχνών περιηγήθηκε μαζί με την Μαρία Καγιάφα στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού και στο Αρχαιολογικό Μουσείου Λαυρίου.

Στις 18/6/2022, η ομάδα των καλλιτεχνών περιηγήθηκε μαζί με την Ειρήνη Μιχαηλίδου στο ΤΠΠΛ και σε τμήμα της παραλίας του Λαυρίου (θέση Κομομπίλι) με θέμα την ρύπανση και απορρύπανση της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Σεμινάριο - 19 Ιουνίου 2022

«Τα νέα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά μονοπάτια στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου οργάνωσε στις 19 Ιουνίου 2022 επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο ‘Τα νέα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά μονοπάτια στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου’ σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, δια των υπευθύνων Π.Ε. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε 47 εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων διευθύνσεων και την παρακολούθησαν 38 άτομα. Πεδίο του σεμιναρίου ήταν ο ερειπιώνας του Εθνικού Δρυμού Σουνίου στη Σούριζα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Μαρία Στάθη για την ξενάγηση της στα νέα μονοπάτια που έχουν σχεδιαστεί στο δρυμό για να αναδείξουν τις αρχαιότητες του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

Εδώ το πρόγραμμα. Εδώ φωτογραφίες από το σεμινάριο.