ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013 - 2014
(πατήστε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο + ή στον τίτλο για περισσότερες πληροφορίες)
Εκδήλωση 5 Ιουνίου 2014
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου σας προσκαλεί στην προβολή του ντοκυμαντέρ του Εξάντα: «49 λέξεις για το χιόνι» την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 (Ημέρα Περιβάλλοντος) στο θερινό κινηματογράφο του Λαυρίου.
Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Λαυρίου από την πρωινή δράση του ΚΕΠΕΑ με θέμα την διαχείριση των δημόσιων ελεύθερων χώρων.
Έναρξη εκδήλωσης: 20.00
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
Ημερίδα 4 Μαΐου 2014
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014
Συμμετέχοντας για τρίτη συνεχή χρονιά στη δράση της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου σε συνεργασία με την Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 μια πεζοπορική διαδρομή στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου καταλήγοντας στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιακού. Εκεί το κοινό ξεναγήθηκε στο χώρο, ενώ τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση. Πρόκειται για ένα συγκρότημα αρχαίων πλυντηρίων και δεξαμενών που χρησίμευε στην επεξεργασία και τον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων, αλλά και για χώρους όπου οι εργάτες των εργαστηρίων διέμεναν. Η θέση είναι ανασκαμμένη, περιφραγμένη και αρκετά καλοδιατηρημένη, αλλά δεν είναι επισκέψιμη, οπότε οι περίπου 90 συμμετέχοντες στη διαδρομή είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα χώρο που συνήθως δεν είναι ανοιχτός στο κοινό, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς. Η δράση ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μας στην Αγία Τριάδα όπου πραγματοποιήθηκε πιν-νικ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο δάσος. Η συνολική διάρκεια της δράσης ήταν 4 ½ ώρες (10 π.μ. μέχρι 2.30 μ.μ). Δείτε εδώ φωτογραφίες
30 Απριλίου και 6 Μαΐου 2014
Δράση για την προστασία της Βιοποικιλότητας
Διοργάνωση δράσης με τίτλο: «Έρευνα – συλλογή δασικών σπόρων για εκπαιδευτικούς σκοπούς» με τις σχολικές ομάδες του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα στις 30 Απριλίου 2014 και του 2ου Γυμνασίου Λαυρίου στις 6 Μαϊου 2014, στον Υμηττό και στην Λαυρεωτική αντίστοιχα, στα πλαίσια του δικτύου «Σποράκι πηγή ζωής» που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου, με την επιστημονική καθοδήγηση των επιστημόνων του Βοτανικού Κήπου Ι.&Δ. Διομήδους.
Η δράση στοχεύει κυρίως να γνωρίσει στους μαθητές τη διαδικασία της σποροσυλλογής, το ρόλο της τράπεζας σπόρων και να τους ευαισθητοποιήσει στη σημασία της βιοποικιλότητας. Παράλληλα θα έχουν τη χαρά να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό της τράπεζας σπερμάτων του Βοτανικού Κήπου Ι.&Δ. Διομήδους. Η δράση θα αξιολογηθεί και θα αποτελέσει πρότυπο προκειμένου να εφαρμοστεί στα σχολεία του δικτύου, στα συνεργαζόμενα ΚΕΠΕΑ και στους συνεργαζόμενους υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων.
Ενδεικτικό Πρόγραμμα
10.30 Μετάβαση του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα στις 30 Απριλίου στο άλσος της Καισαριανής
11.30 – 13.00 Συλλογή σπόρων από συγκεκριμένα είδη φυτών που ορίζονται στην ειδική άδεια που έχει παρθεί για το σκοπό αυτό από το ΥΠΕΚΑ.
Τους μαθητές θα συνοδεύουν εκπαιδευτικοί του σχολείου και η κ. Ευφροσύνη Καραβότα συντονίστρια του προγράμματος.
Ακόμη θα παρευρίσκονται εκπαιδευτικοί από την ΠΟ του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου και ειδικοί βιολόγοι από τον Βοτανικό κήπο Διομήδους όπως αναφέρεται στην ειδική άδεια που έχει παρθεί για το σκοπό αυτό από το ΥΠΕΚΑ.
Η ίδια δράση επαναλήφθηκε στις 6 Μαΐου από το 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου με συντονιστή εκπαιδευτικό τον κ. Διδασκάλου Βασίλη στον Εθνικό δρυμό Σουνίου.
Δείτε εδώ φωτογραφίες
2 Απριλίου 2014 - Ανακοίνωση
Παραίτηση Υπευθύνου Λειτουργίας του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου
Παραίτηση του Ανδρέα Αθανασόπουλου, υπεύθυνου του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου λόγω ανάληψης καθηκόντων ως αναπληρωτή Σχολικού Συμβούλου ΠΕ14.04 με έδρα την Α΄ΔΙΔΕ Αθήνας.
Ημερίδα 26 Μαρτίου 2014
MS PowerPoint και WIKI PBworks ως εργαλεία για τις παρουσιάσεις των προγραμμάτων της Π.Ε.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής σε συνεργασία με τη Β’ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας - μέσω της αντίστοιχης Υπεύθυνης Π.Ε. – διοργάνωσε την Τετάρτη 26–3-2014 επιμορφωτική ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις πρακτικές παρουσίασης και δημοσιοποίησης των σχολικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 2ου ΠΕΚ Αθήνας και την παρακολούθησαν 25 εκπαιδευτικοί (Πρόγραμμα)
Εισηγήσεις - υλικό
- Καλές παρουσιάσεις Α. Αθανασόπουλος
- MS PowerPoint 2007 Α. Αθανασόπουλος
Διεθνής Επιμορφωτική Δράση 7 - 9 Μαρτίου 2014
ARCA.DIA.LOGUE: Our path to awareness of our cultural, regional and historical heritage
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, κατόπιν αιτήματος της Α ΔΔΕ Αθήνας, υλοποίησει διεθνή επιμορφωτική δράση από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2014. Η δράση «ARCA.DIA.LOGUE: Our path to awareness of our cultural, regional and historical heritage» (μετάφραση: ΑΡΚΑ.ΔΙΑ.ΛΟΓΟΣ: ο δρόμος προς την συνειδητοποίηση της πολιτισμικής, τοπικής και ιστορικής μας κληρονομιάς) αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Comenius Regio Partnerships» για το οποίο συνεργάζονται η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Α Αθήνας με την Εκπαιδευτική Περιφέρεια της Απουλίας της Κάτω Ιταλίας. Στοχεύει στο να βοηθήσει εκπαιδευτικούς, οργανισμούς και μαθητές να θέσουν ερευνητικά ερωτήματα μελετώντας το παρελθόν, προκειμένου να αποκτήσουν επίγνωση της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς και να οδηγηθούν ομαλά στην απόκτηση της ευρωπαϊκής πολιτειότητας. ιστότοπος ARCA.DIA
Διεθνής εκπαιδευτική - ερευνητική δράση 6 - 9 Μαρτίου 2014
ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Ι - Σχολεία και Επιστήμονες εν πλω στο Αιγαίο
Η Α΄ ΔΔΕ Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η ΔΔΕ Αχαΐας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής διοργάνωσαν διεθνή εκπαιδευτική δράση για τα θαλάσσια οικοσυστήματα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα - PERSEUS@SCHOOL network».
Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2014 στο ΚΕΠΕΑ Λαυρίου και τα πεδία του, στο Ωκεανογραφικό Σκάφος ΑΙΓΑΙΟ και στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΕΚΕΘΕ).
Σκοπός της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ήταν οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις συνέπειες των ανθρωπογενών και φυσικών πιέσεων που υφίσταται το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οποία αποτελούν αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΠΕΑ «Γιαλό – γιαλό».
Στη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής τα παιδιά ανέλαβαν συγκεκριμένους «επιστημονικούς ρόλους» και μελέτησαν θαλάσσια πελαγικά και βενθικά οικοσυστήματα. Σαν πραγματικοί ερευνητές συμμετείχαν στη συλλογή και φύλαξη δειγμάτων νερού και πλαγκτού, πανίδας και ιζημάτων ενώ παρατήρησαν τη βιοποικιλότητα με τη βοήθεια Τηλεκατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος. Στη συνέχεια επεξεργαστηκαν τα δείγματά τους τόσο στα εργαστήρια του σκάφους όσο και στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ και συνεργάστηκαν και με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων τους μέσω Skype. Την τελευταία ημέρα της αποστολής όλοι οι ερευνητές ‐παιδιά και ενήλικες‐ μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση εξήγαγαν συμπεράσματα και κατέθεσαν προτάσεις για την προστασία της Μεσογείου. Στην εκπαιδευτική ωκεανογραφική αποστολή συμμετείχαν εκτός από τα ελληνικά σχολεία του δίκτύου και δύο μαθητές και ένας εκπαιδευτικός από το σχολείο του Corigliano (Απουλία-Ιταλία). Πρόγραμμα.
Συμμετοχή σε ημερίδα 26 Φεβρουαρίου 2014
Σχολικός κήπος – Αειφόρος κήπος: προτάσεις για διαχείριση
Συμμετέχουμε με εισήγηση και εργαστήριο για την κομποστοποίηση στην ημερίδα που διοργάνωσαν στο χώρο του 5ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης οι Δ' ΔΔΕ, Δ' ΔΠΕ, Γ' ΔΔΕ και Γ' ΔΠΕ Αθήνας Πρόγραμμα
Σεμινάριο 7-8 Φεβρουαρίου 2014
Οι Νέες Τεχνολογίες στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία
Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
- Λαυρεωτικής,
- Δραπετσώνας - Τροιζήνας / Μεθάνων και
- Ελευσίνας,
Υλικό σεμιναρίου
- Χάρτες εννοιών (Λογισμικό) Αθανασόπουλος Α.
- Καλές παρουσιάσεις Αθανασόπουλος Α., Μπεγέτης Π.
- Η χλωρίδα και η πανίδα του διαδικτύου - πως να σερφάρουμε με ασφάλεια Γιακουμάτου Τ.
- Σχεδιασμός δικτυακών τόπων με τη χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστού Webnode Γκότζος Δ., Λάριος Ν., Βίγκου Κ.
- Τοπίο και σύγχρονο επιστημικό πεδίο Μωραΐτης K.
1 και 15 Δεκεμβρίου 2013: Συμμετοχή σε δύο σεμινάρια του ΚΕΠΕΑ Δραπετσώνας
Σχολικός κήπος: Γιατί και Πώς και Ενεργοί καλλιεργητές στον σχολικό κήπο
Συμμετέχουμε στα δύο τριήμερο σεμινάρια με εργαστήρια στο χώρο του Βοτανικού Κήπου Ι. & Α. Διομήδους
Ιστοσελίδες ΚΕΠΕΑ Δραπετσώνας, Βίντεο από το εργαστήριο
13-14 Δεκεμβρίου 2013: Σεμινάριο Ε. Θ. Δικτύου
Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, διαχείριση των υλικών και των απορριμμάτων τους κατά την αρχαιότητα: περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις
Το Κ.Π.Ε. Λαυρίου υλοποίησε σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετάσχουν στο εθνικό θεματικό δικτύο «Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον». Φωτογραφίες από το σεμινάριο, Πρόγραμμα
Υλικό σεμιναρίου
- Παρουσίαση Δικτύου Φ. Πέππα
- Η αντίληψη του περιβάλλοντος στην αρχαιότητα Κ. Τζαβελοπούλου (παρουσίαση)
- Από τον Πηλό στα Κεραμικά Αγγεία Κ. Ντούνη (περίληψη)
- Μέταλλα: από πότε, γιατί και πώς Μ. Καγιάφα (παρουσίαση)
- Πολιτιστική διαδρομή στις Αρχάνες στα πλαίσια του δικτύου Τουρισμός και Περιβάλλον Ά. Μαρτιμιανάκη, Έ. Φανιουδάκη (παρουσίαση)
- Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες της αειφορίας Ι. Παπαλεξίου, Δ. Οικονόμου (παρουσίαση)
- Φυσικοί πόροι, από το χτες στο αύριο Μ. Σπαρτινού (παρουσίαση)
- Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας κατά την αρχαιότητα συνέβαλε στην ορθή διαχείριση του νερού; Δ. Ζαχαριάδου(παρουσίαση)
- Στα ίχνη ενός διαλόγου: Το «φυσικό» και το «ανθρωπογενές» στο ιστορικό τοπίο του Εθνικού Δρυμού Σουνίου Α. Καπετάνιος (περίληψη εργαστηρίου)
- Εργαστήριο μετάλλου Δ. Ζαχαριάδου, Γ. Κλειάσσιου (οδηγίες)
22-24 Νοεμβρίου 2013: Σεμινάριο Ε. Θ. Δικτύου «Το σποράκι – πηγή ζωής»
Τα μέλη της Σχολικής κοινότητας ως ενεργοί πολίτες για την προστασία της βιοποικιλότητας
Το Κ.Π.Ε. Λαυρίου υλοποίησε σεμινάριο για 75 εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετάσχουν στο εθνικό θεματικό δικτύο «Το σποράκι – πηγή ζωής» την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013. Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν να γίνει απολογισμός των δράσεων των σχολείων στα τελευταία δυο χρόνια λειτουργίας του δικτύου και να ενημερωθούν για δράσεις πολιτών και φορέων που αφορούν την προστασία της βιοποικιλότητας, συνδέοντας έτσι το δίκτυο με το θεματικό έτος «Ενεργοί πολίτες». Τέλος να γνωρίσουν βασικά εργαλεία για την υποστήριξη των Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Πρόγραμμα, Βίντεο από το σεμινάριο, Φωτογραφίες από το σεμινάριο
Υλικό σεμιναρίου
- Kομποστοποίηση Α. Αθανασόπουλος (παρουσίαση)
- Η αειφορική διάσταση του σχολικού κήπου Α. Αθανασόπουλος (παρουσίαση)
- Βιοποικιλότητα–Γεωργία–Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Θ. Μαρδίρης (περίληψη)
- Φυτώριο στο σχολείο μας Γ. Μαρκατάτος (παρουσίαση)
- Τοπικό Δίκτυο "Ο κήπος της Αειφορίας" Α. Τσίγκου (παρουσίαση)
Σχετικές υπερσυνδέσεις
- Τοπικές ποικιλίες ΓΠΑ - ομιλίες της 1ης και 2ης Επιστημονικής Συνάντησης
- Τοπικές ποικιλίες Π. Μπέμπελη
Επιμορφωτικές δράσεις 7 - 12 Οκτωβρίου 2013
Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Εκδηλώσεις και επιμορφωτικές δράσεις στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εβδομάδας. Ενημέρωση για τα προγράμματα, τα δίκτυα και τις δράσεις των ΚΕΠΕΑ της Αττικής (Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Λαυρίου, Ελευσίνας) για τους εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας και Β/βάθμιας των Διευθύνσεων Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της Λαυρεωτικής και επιμορφωτικό σεμινάριο στην Κέα. Αναλυτικά στο Πρόγραμμα. Δείτε εδώ φωτογραφίες
Εισηγήσεις - υλικό σεμιναρίου
- Χάρτες εννοιών (Λογισμικό) Α. Αθανασόπουλος
- Μια βόλτα στην αρχαία Κέα Μ. Καγιάφα
Διεθνής δράση 15 - 28 Σεπτεμβρίου 2013
Active Citizenship. Study Tours in Europe: educational mobility actions for the academic year 2012-2013
Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το ΓΕΛ Λαυρίου στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Apofil με έδρα την Potenza της Ιταλίας και το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου. Προβλέπει την επιμόρφωση 12 μαθητών από τρία διαφορετικά σχολεία της Ιταλίας για δύο εβδομάδες σε ελληνικούς φορείς και εταιρείες με σκοπό οι μαθητές αυτοί να έρθουν σε επαφή με την επαγγελματική ζωή, τις εργασιακές συνθήκες, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ανάπτυξη της πνευματικής ανεκτικότητας, της κατανόησης και της συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς και ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, αλλά και η υπέρβαση των προκαταλήψεων και των διαφορών μεταξύ τους. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου ανέλαβε να γνωρίσει στους επιμορφούμενους την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματά του που σχετίζονται με την το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Λαυρεωτικής. Πρόγραμμα