ΝΕΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ

2010-2011

Κατασκήνωση

23-26 Ιουνίου 2011

Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας το βιώσιμο μέλλον

Αφίσα Κατασκήνωση 2011

Πραγματοποιήθηκε από το ΚΠΕ Λαυρίου η τετραήμερη συνάντηση – κατασκήνωση για τους μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων που ανήκουν στο δίκτυο «Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας το βιώσιμο μέλλον», στο χώρο των κατασκηνώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , στο Σούνιο.
Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους και αντάλλαξαν ιδέες για τη συμμετοχή τους στη φροντίδα των αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα έλαβαν μέρος σε προγραμματισμένες δράσεις του ΚΠΕ στον αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής.

Εκδήλωση

5-6 Ιουνίου 2011

Οι ανθισμένες λαυρεωτικές κενταύριες

Αφίσα Ανθισμένες κενταύριες

Το ΚΠΕ Λαυρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρώνεια», το Πυροσβεστικό Σώμα και το Δασαρχείο Λαυρίου διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας περιβάλλοντος. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Δρυμού του Σουνίου την Κυριακή 5-6-11 για τους πολίτες του Λαυρίου, ενώ την Δευτέρα 6-6-11 για 120 μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα τέσσερα Δημοτικά Σχολεία του Λαυρίου. Κατά την εκδήλωση αναδείχθηκαν, σε πέντε διαμορφωμένα περίπτερα, ο βιολογικός (χλωρίδα – πανίδα – ακτές), γεωλογικός (στοές - μουσείο ορυκτολογικό) και ιστορικός χαρακτήρας του Εθνικού Δρυμού. Εκτός από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕΛ, την ενημέρωση των πολιτών ανέλαβαν ειδικοί επιστήμονες από το Παν/μιο Αθηνών (Κ. Ραδέα, Δ. Καζάνης, Ειρ. Βαλιανάτου), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Μ.Α. Πανκούτσι, Ε. Ερμίδου), καθώς και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και πρώην μεταλλωρύχοι. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά ικανοποιητική, καθώς και το ενδιαφέρον για την αξία του Δρυμού, τις απαιτούμενες δράσεις εθελοντισμού για την διατήρηση και την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Ημερίδα

Αφίσα Εξόριστοι 2 εποχών

29 Μαΐου 2011

Εξόριστοι δύο εποχών

Μετά την τροποποίηση μέρους του σεμιναρίου «Εξόριστοι δύο εποχών», πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στη Μακρόνησο, την Κυριακή 29 Μάιου 2011 με τη συμμετοχή 40 εκπαιδευτικών και πολιτών. Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, αφού η επίσκεψή μας συνέπεσε με την ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης στους νεκρούς και κρατούμενους αγωνιστές του Μακρονησιού της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Είχαμε έτσι τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με μερικούς από τους τότε κρατούμενους, τους τόσο άδικα ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας, που όμως μας εντυπωσίασαν για το ήθος, τη ζωντάνια και την προθυμία τους να μοιραστούν μαζί μας παλιές, πικρές μνήμες. Με την αποχώρησή μας από το νησί, και αφού διαπιστώσαμε με λύπη την κατάσταση εγκατάλειψης του χώρου, συντάχθηκε «υπόμνημα» προς κάθε υπεύθυνο φορέα για την οφειλόμενη φροντίδα της πολιτείας προς το μαρτυρικό αυτό νησί.

Ημερίδα

Αφίσα Παίζοντας με τα βαρέα

3 Απριλίου 2011

Παίζοντας με τα Βαρέα

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 3ης Απριλίου 2011, στο Παλαιό Μηχανουργείο, στην πόλη του Λαυρίου. Στην ημερίδα έγινε ενημέρωση των γονέων για τις πρόσφατες μετρήσεις βαρέων μετάλλων στα προαύλια των νηπιαγωγείων (1ου & 3ου) της πόλης μας, καθώς και για τις επιπτώσεις των τοξικών  μετάλλων στην υγεία των παιδιών του Λαυρίου.

Ημερίδα

26 Φεβρουαρίου 2011

Ενέργεια: Ένα πρόβλημα ή μια ευκαιρία;

Ενέργεια-Αφίσα
Ενέργεια - ανακοίνωση

Στα πλαίσια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε σχολικός διαγωνισμός για την κατασκευή ανεμογεννήτριας με βραβείο 4 ποδήλατα.

Ημερίδα

5 Φεβρουαρίου 2011

Παράκτια αλιεία, αλλαγές και αλιείς

σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε

Ημερίδα

11 Δεκεμβρίου 2010

Τα ορυκτά του Λαυρίου και τα χρώματα

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Την ημερίδα οργάνωσε το ΚΠΕ με τον Σύλλογο Ελλήνων Χημικών, τμήμα Χρωμάτων.

Κατά την ημερίδα τα μέλη του Συλλόγου Ε.Χ. ενημερώθηκαν για την ιστορία του Λαυρίου και του εργοστασίου της πρώην Γαλλικής Εταιρίας, σήμερα Τεχνολογικό Πάρκο, έγινε περιήγηση στους χώρους του Πάρκου στο παλιό χημείο, μηχανουργείο και κάμινο τήξεως.

Προγραμματίσθηκαν εργαστήρια χρωμάτων για τα προγράμματα του ΚΠΕ, ακολούθησε γεύμα εργασίας και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας.

Ανακοίνωση

Σεπτέμβριος 2010

Λειτουργία του ΚΠΕ Λαυρίου

Παρατάθηκε η θητεία όσων εκπαιδευτικών των ΚΠΕ το επιθυμούν για ένα έτος. Στο ΚΠΕ παραμένουν δύο εκπαιδευτικοί, ενώ αργότερα θα αποσπαστεί και τρίτο άτομο.