ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2023 - 2024
(πατήστε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο + ή στον τίτλο για περισσότερες πληροφορίες)
Δράση με το Μεσογειακό Γραφείο (MIO-ECSDE)/Δίκτυο Medies- 4 Οκτωβρίου 2023
«WEEK LONG COURSE ON MARINE LITTER EDUCATION»
Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου πραγματοποίησε στις 4 Οκτωβρίου 2023 δράση για ενήλικες σε συνεργασία με το MIO-ECSDE στο πλαίσιο του δικτύου «WEEK LONG COURSE ON MARINE LITTER EDUCATION» με τίτλο «training course for formal and non-formal educators on ESD». H δράση περιλάμβανε παρουσίαση του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου, παρουσίαση του προγράμματος «γιαλό-γιαλό» και βιωματικές δραστηριότητες στο πεδίο (λιμάνι Ποσειδωνίας, Σούνιο) από την Μιχαηλίδου Ειρήνη, υπεύθυνη του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου και την Πέππα Φιλιώ, μέλος του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου. Στην δράση συμμετείχε και το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής. Φωτογραφίες από την δράση εδώ.
Ημερίδα 11-11-23
«Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;»
Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδιοργάνωσαν επιμορφωτική δια ζώσης ημερίδα το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, με θέμα: «Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;» για εκπ/κούς των Δ/νσεων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της Αττικής. Η ημερίδα ήταν διάρκειας 6 διδακτικών ωρών και την παρακολούθησαν 64 εκπαιδευτικοί. Οι χώροι που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ήταν το ΚΕΠΕΑ Αργυρούπολης και το δάσος του Καρέα στον Υμηττό. Εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας. Εδώ οι φωτογραφίες .
Δράση αναδάσωσης 14 Δεκεμβρίου 2023
«Εργασίες αναδάσωσης και συντήρησης φυτών»
Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου σε συνεργασία με το δασαρχείο Λαυρίου υλοποίησε δράση με αντικείμενο: «Εργασίες αναδάσωσης και συντήρησης φυτών της περσινής αναδάσωσης» στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σουνίου . Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου (εντός σχολικού ωραρίου) και συμμετείχαν 35 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εθελοντική εργασία, σχετική με την αναδάσωση περιοχής του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, που έχει ιστορικό πυρκαγιών τα έτη 2012 και 2021, γεγονός που καθιστά αδύνατη την φυσική τους αναγέννηση. Οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις με απόλυτα βιωματικό τρόπο από εξειδικευμένους επιστήμονες του δασαρχείου σχετικά με το δασικό οικοσύστημα της περιοχής, την φυσική αναγέννηση και την αναδάσωση. Εδώ φωτογραφίες.
Δράση αναδάσωσης 14 Μαρτίου 2024
«Εργασίες αναδάσωσης και συντήρησης φυτών»
Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου σε συνεργασία με το δασαρχείο Λαυρίου υλοποίησε δράση με αντικείμενο: «Εργασίες αναδάσωσης και συντήρησης φυτών της περσινής αναδάσωσης» στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και συγκεκριμένα στη θέση « Χάος». Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου (εντός σχολικού ωραρίου) και συμμετείχαν 48 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Αρτέμιδας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εθελοντική εργασία, σχετική με την αναδάσωση περιοχής του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, που έχει ιστορικό πυρκαγιών τα έτη 2012 και 2021, γεγονός που καθιστά αδύνατη την φυσική τους αναγέννηση. Οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις με απόλυτα βιωματικό τρόπο από εξειδικευμένους επιστήμονες του δασαρχείου σχετικά με το δασικό οικοσύστημα της περιοχής, την φυσική αναγέννηση και την αναδάσωση. Έφτιαξαν δικές τους πινακίδες με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του ΚΕΠΕΑ με την ονομασία των φυτών και κάποια χαρακτηριστικά τους καθώς και μία πινακίδα που ενημέρωσης για το τι έγινε και από ποιους. Επιπλέον ενημερώθηκαν για το γεωπάρκο της Λαυρεωτικής αφού οι εργασίες έγιναν κοντά σε ένα σημαντικό γεώτοπο της περιοχής. Εδώ φωτογραφίες.
Σεμινάριο 30-31/3/24
«Γεωπεριβάλλον και περιβαλλοντική εκπαίδευση στο παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής» 30-31/3/24
Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου οργάνωσε επιμορφωτικό διήμερο δια ζώσης σεμινάριο με τίτλο «Γεωπεριβάλλον και περιβαλλοντική εκπαίδευση στο παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής» σε συνεργασία με το Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής για εκπαιδευτικούς της περιφέρειας Αττικής συνολικής διάρκειας 16 ωρών. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 63 εκπαιδευτικοί και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 9.30 έως τις 16.30 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και την Κυριακή 31 Μαρτίου από τις 10.00- 15.30 στο πεδίο ( γεώτοποι της Λαυρεωτικής). Τις εργασίες της πρώτης ημέρας χαιρέτησαν o Δήμαρχος Λαυρεωτικής και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Unesco Καθηγητής Ν. Ζούρος και η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Βίκυ Καβαλλάρη. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου Εδώ . Ενδεικτικές Φωτογραφίες Εδώ.
Βίντεο κ. Κυριακίδη Εδώ
Εισηγήσεις:
- «Εκπαιδευτικά προγράμματα στο παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής» Μπαρσάκη Βασιλική
- Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου
- Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
- «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου στο παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής», Πέππα Φιλιώ
Φύλλα εργασίας Μπαρσάκη Βασιλική
Ημερίδα 25 Μαΐου 2024
«Η αξία των ρεμάτων ορίζει την προστασία τους : Η περίπτωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας»
Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου συνδιοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα με τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) με τίτλο: «Η αξία των ρεμάτων ορίζει την προστασία τους : Η περίπτωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 (Παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης ψαριών) .
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στους χώρους του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας και στο πάρκο Καραμανλή στην παραλία της Ραφήνας όπου υλοποιήθηκαν οι δραστηριότητες πεδίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Στην ημερίδα συμμετείχαν 26 εκπαιδευτικοί από όλες τις Δ/νσεις Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Αττικής.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου Εδώ. Ενδεικτικές Φωτογραφίες Εδώ.
Σεμινάρια 5-7 Απριλίου και 14-16 Ιουνίου
«Άγριες Παιδαγωγικές: βιωματικά τριήμερα για την αειφορία και το σχολείο …»
Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου διοργάνωσε δύο τριήμερα σεμινάρια στις 5,6,7 Απριλίου και 14,15,16 Ιουνίου αντίστοιχα με τίτλο: «Άγριες Παιδαγωγικές: βιωματικά τριήμερα για την αειφορία και το σχολείο …». Το σεμινάρια αποτελούν μέρος κύκλου 6 τριήμερων βιωματικών επιμορφωτικών σεμιναρίων με τον ίδιο τίτλο και θέμα. Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων και την ΜΚΟ Αντιγόνη (Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για το ρατσισμό την οικολογία, την ειρήνη και την μη βία) μέσω του ομότιμου καθηγητή του ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ Αλέκου Γεωργόπουλου.
Στα σεμινάρια συμμετείχαν 23 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής.
Στόχοι, μεθοδολογία και οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου εδώ.
Φωτογραφίες Εδώ .