Περιβαλλοντικά μονοπάτια
στη Λαυρεωτική
Τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την σχολική περίοδο 2007.
κατά την εξέλιξη του προγράμματος
Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, καθώς και στο Γυμνάσιο και Λύκειο.
Το πρόγραμμα εξελίσσεται στο φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο της Λαυρεωτικής (Εθνικός Δρυμός Σουνίου, αρχαιολογικοί χώροι, μεταλλεία, παραδοσιακοί οικισμοί, βιομηχανικά τοπία). Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την ιστορία του τόπου, αντιλαμβάνονται την διαχρονική χρήση των φυσικών του πόρων και προτείνουν λύσεις για το σημερινό αποβιομηχανοποιημένο Λαύριο, στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Στόχος του προγράμματος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές το ενιαίο του χώρου και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων και των προοπτικών ενός τόπου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του. Με την ανάπτυξη του προγράμματος έχουν μια συνολική αντίληψη για την Λαυρεωτική και συμμετέχουν στον προβληματισμό για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις πολύωρες συνεδρίες (3-5 ωρών), που συνήθως ξεκινούν το απόγευμα της Πέμπτης και καταλήγουν το μεσημέρι του Σαββάτου. Καθώς το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου εξυπηρετεί και τη νησιωτική χώρα, γίνονται κατά καιρούς προσαρμογές εξαιτίας των δρομολογίων των πλοίων. Είναι πιθανό, επίσης, οι συνεδρίες να προσαρμοστούν ανάλογα και με τον καιρό, καθώς κάποια εργαστήρια είναι στο πεδίο ενώ κάποια άλλα πραγματοποιούνται στους χώρους του ΚΕΠΕΑ.
1η συνεδρία
Άφιξη στο ΚΕΠΕΑ Λαυρίου και τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενώνα.
Γνωριμία, χωρισμός σε ομάδες και ενημέρωση των μαθητών για την περιοχή της Λαυρεωτικής και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.
Δραστηριότητα γνωριμίας με την πόλη του Λαυρίου.
2η συνεδρία
(α) Επίσκεψη στο Ορυκτολογικό Μουσείο Αγ. Κωνσταντίνου και εργασία κατά ομάδες με φύλλα εργασίας.
(β) Επίσκεψη μεταλλευτικής στοάς και προσομοίωση μερικών από τα αρχαία στάδια επεξεργασίας των μεταλλευμάτων (χειροδιαλογή, θραύση και πλύση του μεταλλεύματος).
(γ) Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων εργαστηρίων στη Σούριζα ή το Θορικό που περιλαμβάνει παρατήρηση του χώρου και ερμηνεία του κατά ομάδες χρησιμοποιώντας φύλλα εργασίας.
3η συνεδρία
(α) Δραστηριότητα γνωριμίας με το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
(β) Παράλληλα εργαστήρια
- Παραγωγή αττικού τετράδραχμου σε προσομοίωση γραμμής παραγωγής
- Εργαστήριο υλικών και ορυκτών
4η συνεδρία
Δημιουργικό κλείσιμο του προγράμματος:
Έχοντας πλέον μια συνολική αντίληψη για την περιοχή και μελετώντας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, οι μαθητές καλούνται με δημιουργικό τρόπο να παρουσιάζουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής με αειφορικό τρόπο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Στο πρόγραμμα χρησιμοποιείται παιδαγωγικό υλικό από τα μονοήμερα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ, και ιδιαίτερα από τα προγράμματα ‘Αργύρου Πηγή’ και ‘Στο δρόμο του Μεταλλωρύχου’. Το υλικό αυτό είναι αναρτημένα σε ψηφιακή μορφή κάτω από το αντίστοιχο πρόγραμμα.