Η ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ

Εθνικός Δρυμός Σουνίου

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Η Λαυρεωτική είναι μια περιοχή στην Ανατολική Αττική που συγκεντρώνει αξιοθέατα και μνημεία ιστορικού, οικολογικού, αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Στην πόλη του Λαυρίου ο επισκέπτης θα συναντήσει θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια και την περίφημη ψαραγορά, που σχεδιάστηκε από το γνωστό Γερμανό αρχιτέκτονα Τσίλερ.

Στο λιμάνι της πόλης δεσπόζει η σκάλα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων και μεταλλευμάτων της Γαλλικής Εταιρείας, γνωστή ως Γαλλική Σκάλα (μνημείο το οποίο συχνά περιλαμβάνει σε σκηνές από τις ταινίες του ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος).

Απέναντι σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Μακρόνησος με το γνωστό ιστορικό της φορτίο.

Ατις παρυφές της πόλης ο επισκέπτης συναντά το Τ.Π.Π.Λ. (παλιό εργοστάσιο της Γαλλικής Εταιρείας) και τη θέση «Θορικός» με το αρχαιότερο βιομηχανικό χωριό της Ευρώπης, το πρώτο πέτρινο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας και μυκηναϊκούς τάφους.

H Σκάλα
H σκάλα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων
και μεταλλευμάτων της Γαλλικής Εταιρείας

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου γειτνιάζει με το Λαύριο και έχει έντονο οικολογικό, γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει πλήθος μεταλλευτικών στοών (που χρονολογούνται από την αρχαία εποχή ως τα νεότερα χρόνια), να επισκεφτεί τη θέση «Χάος» με το εντυπωσιακό καρστικό γεωλογικό φαινόμενο και τη θέση «Σούριζα» (στον πυρήνα του δρυμού) με τα αρχαία πλυντήρια μεταλλευμάτων.

Σε απόσταση 10χμ. από το Λαύριο βρίσκεται το Σούνιο, το ακραίο οχυρό της αρχαίας Αθήνας με τον πασίγνωστο ναό του Ποσειδώνα